Monique Eshuis

Art-Photography

 

 

Vele, vele jaren (trouw)reportagefotografie in het toen nog analoge tijdperk, hebben mij uiteindelijk gebracht bij het wonder van de digitale fotografie. Het was wel even omschakelen maar daar is de Fotovakschool goed voor geweest en ik heb diverse workshops en cursussen gevolgd. Het heeft mij een geheel nieuwe ontwikkeling gegeven. Ooit was fotograferen ‘registreren’, nu is het voor mij ‘creëren’. Ik zie beeld, ik interpreteer beeld en maak beeld, net zoals de schilder met zijn penseel.

Een andere uitdaging is pinholefotografie, het is de meest pure vorm van fotografie. Door pinholefotografie leer je de essentie van fotografie te begrijpen. Wat het is? Fotograferen met behulp van een (eventueel zelfgemaakte) camera zonder lens, lensopening met tape afgeplakt, een gaatje erin prikken om het licht door te laten vallen. Het kan ook met een digitale camera maar het is nog meer bijzonder dit met een analoge camera en dus met een ouderwets filmrolletje te doen.

‘Pinholen wordt schilderen omdat alles een beetje onscherp blijft’

En dan natuurlijk lid zijn van het Kunstgilde Hattem, een geweldig kunstenaarscollectief die haar actieve passie voor kunst deelt, wat een inspiratiebron voor mij!