Willeke Klaassen

autonoom textielkunstenaar

 

 

Van kinds af aan was Willeke Klaassen al gefascineerd door textiel. Haar eerste borduurwerkjes maakte zij samen met haar moeder en ook leerde ze op jonge leeftijd breien en haken.

Na haar opleiding tot lerares basisonderwijs bleef de kunst haar trekken. Het volgen van een specifieke opleiding kon dan ook niet uitblijven. Het werd een opleiding aan de Opus School of Textile Arts in Londen. Willeke behaalde daar haar ‘Bachelor of Arts’, met als specialisatie ‘Fine Embroidery’. Uiteindelijk maakte zij de stap naar het autonoom kunstenaarschap.

In haar werk vormt de natuur een nimmer aflatende bron van vreugde en verwondering. Haar wandelingen door de bossen en langs het strand inspireren haar.

Met toevoeging van textiel en draad gebruikt zij in de natuur gevonden objecten en materiaal om gestalte te geven aan een andere wereld. Naast deze objecten maakt zij draagbare textiele sieraden en accessoires en ook het vilten is haar niet onbekend. Recent is Willeke zich gaan verdiepen in de techniek van het ecoprinten, waarbij met behulp van bladeren van planten en bomen en een langdurig kookproces natuurlijke afdrukken op stof ontstaan. De natuur laat zich echter niet dwingen. Het resultaat is dan ook telkens een verrassing. Deze bedrukte stoffen vormen vervolgens de basis voor nieuwe werkstukken. Al bordurend tekent zij op deze stoffen. De natuurlijke patronen zijn voor haar een leidraad.

Hoewel oneindige mogelijkheden met deze onvoorspelbare techniek, zal het ecoprinten zeker geen eindstation voor Willeke zijn. Zoals het een kunstenaar betaamt experimenteert zij graag en verdiept zij zich met regelmaat in nieuwe technieken.

Naast haar werk als kunstenaar geeft Willeke op locatie én vanuit haar atelier in Hattem diverse workshops: voor beginners en gevorderden, voor bedrijven en scholen.

Willeke is een van de initiatiefnemers en lid van Kunstgilde Hattem, het in 2012 opgerichte kunstenaarscollectief. Tevens is zij verbonden aan de internationale groep van textielkunstenaars Prism, waarvoor ze jaarlijks deelneemt aan exposities in Londen. Ook is haar werk te vinden in winkels en galeries. 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb